KRKONOŠE – BOUDY, BUDAŘI A HAVERLANTI.. (22. 12. 2011)

KRKONOŠE – BOUDY, BUDAŘI A HAVERLANTI.. (22. 12. 2011)

Dva dny před vánočními svátky jsme uskutečnili poslední klubové setkání, které jsme věnovali promítánÍ s paní Mirkou Kováčovou, dobrovolnou strážkyní KRNAPu. Pro toto setkání si připravila přednášku o vzniku horských bud a budařích. Vyprávěla o významném období kolonizace Krkonoš od poloviny 17. do 19. století, které je charakteristické vznikem bud, hospodářských prací. Krkonošské budní hospodářství dodávalo na trh dva druhy vynikajících výrobků – horské máslo a sýry. Jejich přípravou, s výjimkou stloukání másla ve stoupovitých máselnicích, jež bylo mužskou prací, se po celý rok zabývaly ženy. Máslo, stloukané z čerstvé sladké smetany, se prodávalo v hroudách. Na většině bud se však vyráběly sýry z odstředěného mléka. Syrečky několik týdnů zrály nejdříve u kamen a pak v teple světnice. Řeč přišla i na krkonošské kyselo, oukrop, borůvkový koláč atd… Povídali jsme si také o krkonošských roubenkách, což jsou dřevěné domy, které vznikaly v období budního hospodaření. Většinou mají jednoduchou trojdílnou konstrukci, tvořenou obytnou světnicí, síní a komorou či chlévem. Stojí na kamenné podezdívce a mají roubenou konstrukci z otesaných kmenů. Mezery mezi kmeny se ucpávaly mechem a třískami a zamazávaly se jílem. Stavby měly důmyslné umístění oken, dveří a také střešní vikýř umožňující navážení sena z louky přímo do boudy. Bylo to krásné zakončení roku v našem Klubu.

Autorka článku: Vojtěchová Eva